Zavřít reklamu

Svatební koláčky – tradice a recept na svatební koláčky

Recept na svatební koláčky

Tradiční česká sladkost bývala chloubou nejedné svatební hostiny. Dříve patřil recept na svatební koláčky mezi „střežené“ rodinné svatební recepty. Hodně se pohlíželo na to, jaké svatební koláče a pro koho novomanželé připravili. Dnes se dostávají na okraj zájmů, ale málokde chybí úplně. Babičky a prababičky totiž často novomanžele všemožně motivují k dodržování svatební tradice.

Dobrá zpráva pro nevěstu

Nevěsta nesmí asistovat ani u přípravy, ani u pečení svatebních koláčků(svatebního cukroví se to nejspíš netýká). Koledovala by si o nouzi v manželství a dočkala se zlobivých a uplakaných dětí. Nevěsty, držte se od trouby dál! Ať raději vezmou recept na svatební koláčky do ruky maminky s babičkami, nebo si je objednejte. 🙂

Recept na svatební koláčky

Příprava těsta:

  • 30 g kvasnic
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 3–5 lžic mléka
  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 ks máslo (250 g)
  • 4 vaječné žloutky

Doladění koláčů:

  • 150 g rozpuštěného másla 
  • 2–4 lžíce rumu
  • 150 g moučkového cukru promíchaný s vanilkovým luskem (v nouzi s vanilkovým cukrem)

Náplně svatebních koláčů:

  • Švestková / jablečná povidlová náplň – 200 g povidel smícháte s 1–2 lžícemi rumu a osladíte 2 lžícemi cukru moučky. Podle hustoty povidel můžete zahustit strouhaným perníkem nebo ředit vodou.
  • Tvarohová náplň – 150 g polotučného tvarohu promísíte s 1 žloutkem a dvěma lžícemi šťávy z citronu. Přisypete 3 lžíce cukru moučky a rozšleháte do hladka. Můžete přidat male množství pokrájených rozinek. 
  • Ořechová  náplň – Rozemelte 150 g vlašských ořechů a smíchejte s 0,2 l ohřátého mléka. Přisypte 80 g cukru moučky a vmíchejte cca 40 g másla.
  • Maková náplň – 150 g rozemletého máku smíchejte s 0,2 l mléka a 2 lžícemi cukru moučky. Směs mírně vařte cca 20 minut. Nechte vychladnout a poté podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem.

Příprava svatebních koláčků

Svatební koláče

  1. Kvasnice v míse na těsto zasypete cukrem a 1–2 minuty necháte odpočinout. Poté vmícháte mléko a přidáte vejce, máslo, mouku a prohnětete (nejlépe robotem).
  2. Zapněte troubu nastavenou na 175 °C. Připravené těsto vyválejte (přibližně 5 mm silnou vrstvu) a rozkrájejte na čtverečky o straně cca 4 cm. Velikost čtverečků odpovídá velikosti koláčů.
  3. Doprostřed koláče vložte plnou čajovou lžičku některé náplně a rohy přitisknete k sobě.
  4. Koláčky naskládejte na vymazaný plech a vložte je do rozehřáté trouby. Hotové budou za pár minut, což poznáte podle spodní strany koláčů. Jakmile zrůžoví/ze zlatoví, jsou hotové. Ihned po vyndání z trouby je namočte v rozehřátém másle (můžete do něj přidat rum)  a poté už vlahé obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou. Koláčky budou krásně vláčné.

3 chvíle, kdy budete potřebovat svatební koláčky

Pozvánka na svatbu

To jsou svatební koláče, které vozí novomanžele nebo někdo z jejich přátel spolu se svatebním oznámením. Dříve se předávaly 14 dní před svatbou v papírových (někdy jemně umaštěných) taštičkách. Dnes máte na výběr z širokého množství obalů. Pro inspiraci pro vás máme jedny košíčky na svatební koláčky.

K oznámení se přikládá přibližně množství 15 ks svatebních koláčků (počet se odvíjí od jejich velikosti). Nezapomeňte svobodným hostům přibalit Rohák! Rohák je větší koláček, který má v každém rohu jinou náplň. Když jej na pod stolem sní, do roka se vdají/ožení. 🙂

Během svatby

Svatební koláčky můžete nabídnout také hostům přímo na svatbě. Servírují se spolu s ostatními zákusky a sladkým přímo na stolech. Na každého hosta by mělo připadnout množství 5–10 ks svatebních koláčů.

Při loučení

Sladká tečka za vaší svatbou. Hosté si ze svatby odnáší výslužku a svatební koláče v ní nesmí chybět. Podle svatební tradice je má předávat maminka nevěsty. Na jednu výslužku by mělo padnout množství cca 10–30 svatebních koláčů. Záleží na důležitosti osoby (svědek vs. tetička z pátého kolene) a samozřejmě na velikosti svatby.

Kde svatební koláčky seženete?

Svatební koláče - recept

Pokud vám recept na svatební koláčky a postávání u trouby nic neříká, vyzkoušejte kromě maminek a babiček další možnosti:

  • Kamarádky a kamarádi. 🙂
  • Lokální cukrárny.
  • Specializované firmy a svatební catering.
  • Lidé přivydělávající si pečením.

Záleží kolik chcete mít s pečením starostí a jaký máte rozpočet. Pokud vás netlačí peníze a chcete předejít případným rodinným neshodám, objednejte si je u nějaké firmy. S menším rozpočtem můžete pečení využít k tužení rodinných vztahů a spojit rodinné setkání s užitečnou činností. Tip pro rodinné pečení: Dříve se do koláčků zapékala milá přání pro novomanžele. Tak to určitě vyzkoušejte. 🙂

Svatební koláčky: cena, množství a kdy začít?

S pečením svatebních koláčků se většinou začíná 3–4 dny před svatbou (nebo roznáškou), aby vydržely čerstvé. Pokud je budete péct dříve, můžete je do svatby zamrazit. V některých receptech se uvádí, že pak chutnají ještě lépe než čerstvé. Koláčky vydrží spolehlivě měkké 2-3 dny.

Kolik svatebních koláčků budete potřebovat na svatbu?

Uvádí se, že na 50 svatebních hostů potřebujete 5–8 kg koláčků. Množství svatebních koláčků vám vyjde na stoly a výslužky. Z kila koláčků budete mít kolem 140 kusů.

Praktický příklad: Když se rozhodnete, že každý host (z celkových 50) bude mít 15 koláčků ve výslužce a 5 na stole, potřebujete 1 000 ks, tzn. opravdu něco málo přes 7 kg. Zvací svatební koláče k tomuto množství musíte připočítat. Záleží kolika lidem je povezete.

Svatební koláče – cena za kus nebo cena za kg?

Cena svatebních koláčků se uvádí buď za kus nebo za kilo. Vždy se odvíjí od kvality použitých surovin, objemu objednávky a pracnosti. Obvykle se pohybuje kolem: 200–400 Kč/kg3–6 Kč/ks.

Ohodnoťte článek

Jedna hvězdičkaDvě hvězdičkyTři hvězdičkyČtyři hvězdičkyPět hvězdiček
29 hodnocení, průměr: 4,69 z 5

Ukládání...

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj s přáteli a známými.

Komentáře