Svatební menu je rozhodně tou částí vaší svatby, která bude zajímat prakticky všechny svatební hosty. Alespoň tedy z té skupiny, která je pozvaná na svatební hostinu. Zajímá vás obvyklý počet chodů na českých svatbách, nebo klasické druhy jídel? Obojí prozradíme!
Svatební menu je důležité! Každého zajímá, co bude stolech k snědku
Je jedno, jestli vybíráte jídla pro klasickou hostinu, nebo pro svatební raut. Vždy se ale snažte volit takové menu, kde je nejvyšší pravděpodobnost, že se trefíte do chutí většiny hostů. Jasně, že vždycky se najde někdo, komu se nezavděčíte. Ale servírovat chobotnice nebo šneky jako hlavní chod by mohlo být riskantní nejen u starších generací.
Ne každý je v našich podmínkách připraven na něco podobného. Všichni ale známe vepřové, zvěřinu nebo brambory, takže touto volbou zvyšujete šance, že si podobné jídlo dokáží svatební hosté užít (i pozřít). 🙂
Vyberte také jídlo, které nebude společenským trapasem. Takové špagety mohou být opravdovým oříškem nejen pro pro malé děti. Při jejich namotávání a následném transferu do úst se může stát opravdu mnoho nečekaného. Ačkoliv vy nejspíš budete mít svatební bryndák, svatebčany nevystavujte riziku, že stráví celý zbylý den s omáčkou kdesi na svém společenském oblečení. Zkuste jim to co nejvíce usnadnit. 🙂
Svatební menu můžete vytisknout na papír, který smotaný v ruličce podrží stužka, nebo svatební pečeť.
Volbu jídla do svatebního menu přizpůsobte danému ročnímu období
Na letní svatbě (třeba i pod svatebním stanem) se na svatební tabuli servírují lehké a svěží pokrmy, při svatbě v zimě zase něco hutnějšího, co zahřeje. Dát si v parném srpnu svíčkovou se šesti knedlíky, je asi takové potěšení, jako v zimě zeleninový salát s bagetkou. 🙂
Na svatební tabuli se většinou objevují 4 chody. Máme pro vás pár tipů na konkrétní jídla:
Ke svatebnímu stolu často dorazí i lidé, kteří nejí maso nebo mají nějakou potravinovou alergii. Většinou vás o tom dopředu informují. Je jen na vás, jestli jim vyjdete vstříc nebo ne. Výčitky svědomí mít nemusíte. Klasické svatební menu má obvykle 4 chody: předkrm, polévku, hlavní chod a dezert.
Tipy na předkrm do svatebního menu
- Parmská šunka se žlutým melounem
- Uzené filátko ze pstruha
- Smažené kapří hranolky
- Miniburgery
- Plněné croissanty
- Caprese s baby mozzarellou
- Husí paštika s višňovo-borůvkovým chutney, bagetka
- Filátko ze pstruha či candáta s chřestem
- Kuřecí závitky
- Šunková rolka s křenovou šlehačkou
Tipy na polévku do svatebního menu
- Brokolicová či houbová
- Francouzská cibulačka se sýrovými krutony
- Jemný lososový krém s bílým vínem
- Hovězí nebo kuřecí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou
Tipy na hlavní chod svatebního menu
- Zvěřina: jelení ragů na víně, jelení plátky na pepři s rýží nebo kančí na šípkové omáčce
- Steak s čerstvými bylinkami a grilovanou sezónní zeleninou
- Biftek na zeleném pepři
- Jehněčí kotleta s rozmarýnem
- Kuřecí plněná kapsa
- Králík pečený na rozmarýnu s restovaným špenátem
- Krutí plátky zabalené prosciuttem s grilovanými cherry rajčátky a bramborovým pyré
- Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem
- Vepřová panenka se šťouchanými bramborami
- Knedlo-vepřo-zelo
- Pečená kachna se zelím a knedlíkem
- Vepřové a kuřecí řízky s bramborovým salátem
Tipy na svatební dezert
- Svatební dorty nebo svatební koláčky
- Mražený čokoládový krém s čerstvým ovocem
- Ovocná Panna Cotta s horkými malinami
- Různé druhy sorbetu
- Tematické muffiny
Tipy na vegetariánské svatební menu
Předkrm: caprese s baby mozzarellou, grilovaná zelenina s fetou, slané tyčky z listového těsta, polníčkový salát s cherry rajčaty a dresinkem, gratinovaný květák s bramborami
Polévka: Různé druhy zeleninových polévek (dýňová, brokolicová, hrášková) nebo polévka z lesních hub
Hlavní chod: bramborové gnocchi s lesními houbami a smetanovou omáčkou, italské rizoto, lasagne, lilek zapečený s bylinkami a sýrem, zeleninový špíz, špenátové placičky, ratatouille s chilli a rýží
Dezerty: ty jsou většinou bez masa, takže můžou být stejné jako u ostatních hostů
Na kolik vyjde svatební menu pro jednoho hosta?
Svatební oběd se většinou pohybuje mezi 300 a 1000 Kč za jednoho hosta. Za celý den vás v restauraci/svatebním cateringu jeden host vyjde na 1000 – 3000 Kč (i s příslušným množstvím alkoholu). Záleží, jak velký je jedlík a jak rád pije. 🙂 Cenu navíc ovlivňuje i sezónnost. Snažte se proto vycházet ze surovin, které jsou v daném období normálně dostupné. Tím se cena svatebního menu sníží.
Dobrou chuť! 🙂