Zavřít reklamu

Vlastní alkohol na svatbě – vyplatí se to i Vám?

Vlastní alkohol na svatbě

Vlastní alkohol na svatbě nemusí chtít pouze profesionální vinaři! Ať už Vás k němu žene touha ušetřit, nebo se Vám  o „starost“ postaral aktivní strýček z Moravy s předsvatebním darem několika litrů zkapalněných švestek, je dobré promyslet několik základních věci.

Podle výsledků našeho svatebního průzkumu (2017), se můžete s vlastním alkoholem, který dodali ženich s nevěstou, potkat přibližně u 7 % českých svateb.

U některých svateb se bez vlastního alkoholu neobejdete

Nemyslíme teď zrovna placatici „na kuráž“, kterou má obvykle ukrytou v náprsní kapse každý druhý ženich a každý dobře připravený svědek! 🙂 Myslíme tím třeba svatby venku na netradičních místech nebo s netradičním programem. Na pole za domem, nebo Vaši zahradu samozřejmě zajede za úplatu téměř každý catering na svatbu. Ovšem to nejspíš chtít nebudete. Navíc se to ke stylu svatby asi ani nebude hodit. Na co byste při organizaci svatby neměli zapomenout?

  • Kdo bude alkohol podávat?
    S ohledem na znalost hostů a zejména jejich „rozjuchaných“ stavů, dobře promyslete, zda se budou hosté obsluhovat sami, nebo se někdo spolehlivý chopí role barmana. V sázce může být faux pas, kdy si dědeček nalije whisky do sklenice na šampaňské, nebo plýtvání či neopatrné zvrhnutí drahé lahvinky.
  • Kde bude alkohol uchováván?
    Většinu alkoholu je vhodné servírovat chlazenou. Zejména u netradičních svatebních míst zjistěte dostupnost chladničky a elektrické přípojky. S ohledem na počet hostů a předpokládané množství alkoholu na svatbě také připravte patřičnou skladovací kapacitu. Budou-li se hosté obsluhovat sami, je vhodné, aby byl v alkoholu pořádek. Nebudou se muset dokola ptát: kde je ta slivovice? 🙂
  • Kdo bude udržovat „bar“ a „sklo“?
    Myslete i na to, že nutně dojde k situaci, kdy bude potřeba umýt sklenice, odnést prázdné lahve a nebo jen utřít místo, kde je alkohol podáván. A to ani nemusí být pokročilá hodina!

Vlastní alkohol na svatbě v restauraci (penzionu, hotelu, na zámku)

Z naší praktické zkušenosti se svatbami žádný „odpovědný vedoucí“ nebude mít problém s vlastním alkoholem pro přípitek (pokud se jedná o pár skleniček pro nevěstu, ženicha a svědky). V případě, že budete chtít na svatbě podávat vlastní alkohol ve větším množství, je třeba záležitost projednat předem!

Z Vaší strany je třeba mít jasno, zda chcete zajistit pouze část, nebo kompletní výběr alkoholu na svatbu. Poté je zapotřebí zjistit, zda Vámi vybrané místo vůbec umožňuje absolvovat svatbu s vlastním alkoholem a projednat podmínky, za kterých můžete mít vlastní alkohol na svatbě. Jedná se o citlivé téma, protože marže na alkoholu je významnou částí tržeb (nejvýše jsme se zatím setkali se 160%). Pokud svatební místo (nebo catering na svatbu) servis vlastního alkoholu neumožňuje, nemusí to znamenat, že Vás chtějí sedřít z kůže! 🙂 Vyšší marží z alkoholu mohou v rámci cenotvorby pokrývat jiné – ne zcela výdělečné položky svatby.

Kolik Vás bude na svatbě stát vlastní alkohol?

Vlastní alkohol na svatbu

Tak na to se bohužel přesně nedá odpovědět. Ceny i podmínky, za kterých je možné servírovat vlastní alkohol na svatbě, se liší místo od místa. Obvykle se můžete setkat s těmito základními přístupy:

Zdarma

To se týká zejména případů, kdy místo zajišťuje občerstvení, ubytování a alkoholu není příliš. Jaké množství už je příliš a jaké druhy alkoholu můžete donést z vlastních zásob se už musíte dohodnout Vy sami pověřenou osobou. 🙂

Korkovné

Korkovné je relativně běžný pojmem v restauracích, kdy si můžete donést vlastní láhev, kterou v restauraci „za poplatek“ vypijete. Cena, kterou za servírování vlastní lahve zaplatíte, se nazývá korkovným. Částečně kompenzuje ušlý zisk a pokrývá náklad na servis nápoje. U vína se ceny korkovného se pohybují přibližně od 30 do 500 Kč za láhev (rozšířenou zvyklostí je účtovat cenu nejlevnějšího vína v nabídce restaurace). U tvrdého alkoholu se můžete dostat i přes 650 Kč za láhev (litr). Korkovné za pivo se stanovuje individuálně podle objemu sudu. Cenu korkovného ovlivňuje nejen druh alkoholu, ale i úroveň restaurace a lokalita. Účtuje se podle vypitých lahví, nebo litrů.

Fixní částka

Povinná útrata je vlastně jistou alternativou korkovného. Domluvit se můžete buď na fixní částce za využití baru a personálu (v některých podnicích již od 1000 Kč) pro servis vlastního alkoholu, nebo na částce stanovené přepočtem na jednoho hosta. Oproti korkovnému má toto řešení výhodu v tom, že výsledná cena nezávisí na množství vypitého alkoholu.

Pár tipů k vlastnímu svatebnímu alkoholu na závěr

  • Co když dojde?
    Mějte připravenou alternativu pro případ, že Vám dojde a nebudete chtít vyhlašovat „konec konzumace“. 🙂 Buď využijete vlastních zásob a hosty „přepnete“ z rumu na zelenou, a nebo mějte předem sjednané podmínky za kterých využijete standardní bar.
  • Co když zbude?
    Doporučujeme objednávat takový alkohol, který můžete buď časem sami zkonzumovat (tedy Vám chutná a zároveň se nezkazí) a nebo jej můžete v neporušeném balení opět vrátit. Zatím co sudy piva bývají obvykle bez potíží, u vína už mohou být poškozené etikety problém.
  • Pozor na pivní kompatibilitu!
    Pokud na svatbu zajišťujete pivo z vlastních zdrojů, raději předem zkontrolujte vzájemnou kompatibilitu sudů a místního výčepu.
  • Propočítejte, jestli se vyplatí!
    Propočítejte cenu za alkohol na svatbě v případě, že jej bude plně zajišťovat vybrané místo. Porovnejte ji s částkou, kterou ušetříte a nezapomeňte připočítat dovoz, odvoz a zohlednit čas strávený výběrem a zařizováním.

Ohodnoťte článek

Jedna hvězdičkaDvě hvězdičkyTři hvězdičkyČtyři hvězdičkyPět hvězdiček
2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5

Ukládání...

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj s přáteli a známými.

Komentáře