Svatba Čecha na Slovensku – svatba se Slovákem, nebo Slovenkou

Svatba Čecha na Slovensku

Svatba Čecha/Češky na Slovensku, tedy svatba se Slovenkou/Slovákem, je podle nás jedinou „legální“ výjimkou z pravidla, kdy si bratr nesmí vzít za ženu svoji sestru. Pokud se v dohledné době chcete provdat za Slováka, mohou vám přijít vhod zkušenosti Veroniky, která se na Slovensku vdala v roce 2018.

Svatba Čecha na Slovensku se neobejde bez dokumentů

Dokumenty, které vyžaduje svatba na Slovensku jsou podobné, jako u nás. První věcí, kterou při svatbě se Slovákem/Slovenkou musíte udělat, je návštěva příslušné matriky. Na Slovensku vyplníte žádost k uzavření manželství. Čech/Češka k dotazníku přiloží ještě osvědčení o sňatečné způsobilosti, kterou vyřizují pouze matriky v ČROsvědčení nesmí být v den svatby starší jak půl roku. Obvykle si na něj počkáte zhruba 1,5 hodiny a zaplatíte 500 Kč. 🙂

K ostatním úkonům budete vy i váš partner potřebovat platné doklady, kterými je možné prokázat svoji totožnost, tedy občanský průkaz/pas a také rodný list.

Ceny poplatků za svatbu Čecha na Slovensku v roce 2018

Svatba se Slovákem/Slovenkou

Administrativní náklady za vyřízení svatby občana ČR na Slovensku jsou přibližně následující:

  • Potvrzení o sňatečné způsobilosti v ČR – 500 Kč.
  • Ověřené kopie rodných listů v SR – 5 €.
  • Poplatek za sňatek v SR – 70 €.
  • Ověřené kopie oddacího listu v ČR – 30 Kč.

Kdy začít řešit svatbu na Slovensku?

Veronika, která již má svatbu se Slovákem úspěšně za sebou, budoucím nevěstám radí: „Pokud je člověk šikovný, zvládne veškerou administrativu vyřídit za dva měsíce.“. My bychom raději ještě jeden až dva měsíce přidali. Ať se později můžete soustředit na svatební přípravy na místo běhání po úřadech! 🙂

Legalizace svatby na Slovensku v ČR

Svatba na Slovensku - Dokumenty

Svatba na Slovensku se Slovákem/Slovenkou znamená, že sňatek musíte poté oba legalizovat v ČR. „Legalizace sňatku v ČR je vlastně taková ta tečka na konci.“, dodává Veronika s úsměvem. 🙂 Manželství občanů České republiky, k němuž došlo na území cizího státu, zapisuje Zvláštní matrika v Brně. Zákonnou povinností občanů je podat bezodkladně žádost o zápis zahraniční matriční události.

Jak legalizace probíhala?

„Svatbu jsme měli na začátku srpna a do ČR se dostali až v jeho polovině. Hned jsme navštívili matriku, kde jsme úředníkům oba předložili občanské průkazy, rodné listy a oddací list. Podle oddacího listu nám pomohl úředník vypsat formulář, což byla vlastně žádost o uzavření manželství. Tu vypsal podle oddacího listu, plus chtěl vědět jména svědků a jejich rodná čísla. Tuto žádost pak vytiskl spolu s ověřenou kopii oddacího listu a poslal do Brna na Zvláštní matriku, kde nám potvrdili a zlegalizovali sňatek.“, vysvětluje Veronika.

Pokud čekáte rychlé vyřízení, vyvedeme vás z omylu. Zápis může trvat až tři měsíce. Potvrzení sňatku dorazí poté písemně na adresu trvalého bydliště v ČR. Pokud tedy náhodou přechodně bydlíte na Slovensku, nezapomeňte před odjezdem „na východ“ vyřídit plnou moc pro vyzvednutí zásilky. Třeba rodičům. 🙂

Co je zapotřebí v ČR pro legalizaci předložit?

  • Vyplněný formulář o uzavření manželství,
  • originál oddacího listu (lze i kopii ověřenou úředníkem nebo duplikát),
  • originál rodných listů obou manželů (lze i kopie ověřené notářem),
  • občanské průkazy nebo cestovní pasy.

Ohodnoťte článek

Jedna hvězdičkaDvě hvězdičkyTři hvězdičkyČtyři hvězdičkyPět hvězdiček
2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5

Ukládání...

Líbil se Vám článek? Podělte se o něj s přáteli a známými.

Komentáře